Kaķu uzvedības problēmas un to risinājums

1 Jūn, 2019

Kaķu uzvedības problēmas un to risinājums

Tāpat kā cilvēkiem, arī kaķiem ir bailes, prieks, izsalkums, nemiers, vilšanās un daudzas citas emocijas, kas var ietekmēt viņu uzvedību. Dažkārt kaķu uzvedība tiek uzskatīta par nevēlamu un var ietekmēt gan saimnieka, gan mājdzīvnieka dzīves kvalitāti. Par laimi, daudzas no šīm uzvedības problēmām var risināt.

Uzvedības problēmas un kāpēc kaķiem tās ir?

 

Kaķi mēdz būt noslēpumaini, tāpēc dažu kaķu uzvedības cēloņu atklāšana var būt liels izaicinājums. Ne vienmēr viss ir tik vienkārši un, ne vienmēr ir viens iemesls konkrētai uzvedībai, jo tomēr katram kaķim ir atšķirīga personība.

 

Ņaudēšana

Beidzot esat aizmidzis, kad pēkšņi dzirdat savu kaķi, kurš pilnā kaklā ņaud pie guļamistabas durvīm. Ar kaķiem tas notiek nepārtraukti un šī uzvedība var būt pilnīgi normāla. Galu galā, kaķi ir nakts dzīvnieki, tāpat kā viņu savvaļas radinieki, tāpēc viņi var būt aktīvāki naktī, kamēr guliet, lai gan tā var būt arī zīme, ka kaut kas tomēr nav kārtībā.

 icon-github Ņaudēšana var būt senioru kaķu nespēka pazīme;

 icon-github Tāda šķirne kā siāmas kaķis, protams, ir vairāk vokāls kā citi un vienkārši ņaudēs un pieprasīs jūsu uzmanību arī naktī;

 icon-github Kaķis naktī ir garlaikots;

 icon-github Kaķa ņaudēšana pa dienu var būt zīme, ka kaķim ir sāpes;

 icon-github Kaķi, kuri ņaud, kamēr nokārtojas, parasti izjūt nepatīkamas sajūtas vai sāpes;  

 icon-github Ņaudēšana dienas laikā varētu būt vienkārši uzmanības pieprasīšana;

Skrāpēšana 

Kaķi skrāpē, lai atzīmētu savu teritoriju. Ja kaķis skrāpē priekšmetus, kurus nevēlaties, būtu nepieciešams novirzīt šo darbību uz atļautām lietām, piedāvājot alternatīvas skrāpēšanas vietas un rotaļlietas, kurās kaķis droši var asināt savus nagus.  

Graušana

Kaķi nav tik lieli mantu grauzēji kā suņi, tomēr daži kaķi ar zobiem joprojām spēs izdarīt diezgan lielus bojājumus. Graušanas uzvedība kaķī var būt saistīta ar garlaicību, agresiju, uztura trūkumu, kaķēnu zobu maiņu vai pārāk mazu kaķēnu nošķiršanu no mātes. Bet graušana var būt arī tādēļ, ka kaķis grib spēlēties vai patīk priekšmeta tekstūra un garša.

Urinēšana

Kaķiem var būt dažādas urinēšanas problēmas. Infekcijas, iekaisums, urīnpūšļa akmeņi, stress, audzēji un citi faktori var izraisīt kaķa urinēšanu ārpus kastes, urīna uzspricēšanu dažādiem priekšmetiem un nespēju urinēt vispār. Tam par iemeslu var būt arī konflikti starp mājas kaķiem un citiem mājdzīvniekiem, nepatika pret smiltīm, izmaiņas mājas apstākļos (piemēram, remonts; kāds no ģimenes locekļiem dodas prom; jauni ģimenes locekļi) var radīt kaķim stresu, kas noved pie kārtošanās ārpus kastes.  

Agresija

Kaķi var kļūt agresīvi pret citiem mājdzīvniekiem un cilvēkiem, un tā ir galvenā uzvedības problēma. Agresiju var izraisīt stress un nemiers, vai medicīniska rakstura problēmas, kas izraisa sāpes vai hormonālas izmaiņas kaķī.

Obsesīvi kompulsīvā laizīšana

Hroniska laizīšanās kaķiem parasti rodas no sāpēm vai stresa un nemiera. Pārmērīga laizīšanās var būt nopietna problēma un tā ir jārisina nekavējoties. Kaķis, kuram ir sāpes, var salaizīt savā ķermenī kādu vietu līdz tā paliek bez spalvas un izveido pušumu, un šī laizīšanās ne vienmēr notiek sāpju izraisītajā vietā. Stresains vai satraukts kaķis var salaizīt vēderu, līdz tam nav kažoks vai apsēsti laizīt citas ķermeņa daļas.

 

Kā pārtraukt uzvedības problēmas?

Dažas uzvedības problēmas rodas no kaķa dabiskajiem instinktiem, bet jāsāk būtu ar medicīniska rakstura problēmu izslēgšanu, visu izrunājot ar veterinārārstu. Ja ir aizdomas, ka kaķis ir slims vai viņam ir sāpes, meklējiet palīdzību pie daktera. Izrunājiet jautājumus par medikamentiem, feromoniem, īpašām diētām un citām lietām, kas ir paredzētas, lai palīdzētu vecākiem kaķiem vai arī ierobežotu pārmērīgu laizīšanos. Pēc tam variet sākt risināt noteiktus uzvedības tipus un tādējādi palīdzēt savam kaķim pārvarēt jebkuru esošu problēmu.  

Pārmērīga vokalizācija

Centieties nodrošināt kaķi ar kaut ko, lai viņš būtu aizņemts, kamēr guliet un tas novērstu nevajadzīgas skaņas miega laikā. Variet kaķi vairāk nodarbināt dienas laikā, lai būtu mazāk aktīvs naktī. Kaķis var ņaudēt, kad vēlas ēdienu, iet ārā vai vēlas, lai samīļojat viņu. Atbilde, ko jūs sniedzat savam kaķim (piem., iedodot kaķim gardumu), iemācīs tā turpināt, lai ar šīm vokalizācijām iegūtu to, ko kaķis vēlas.  

Nevēlama skrāpēšana

Sarūpējiet savam kaķim skrāpējumo virsmu, apsmidzinot ar kaķmētru un novietojot to priekšā priekšmetiem, kurus nevēlaties, lai saskrāpē. Kaķiem patīk daži audumi un materiāli vairāk nekā citi, tāpēc, iespējams, būs jāmēģina skrāpējamās virsmas ar dažādām tekstūrām. Ja kaķim nepatīk pašreizējā virsma, izmēģiniet noklāt to ar paklāju, virvi vai gofrētu kartonu.  Bez skrāpējamām virsmām, varat pastāvīgi izmantot feromonus un nagu uzmavas. Nagu uzmavas ir mazi plastmasas nagu segumi, kas tiek piestiprināti kaķa nagiem, lai aizsargātu mēbeles. Feromoni ir pieejami kā aerosoli, salvetes un difuzori, lai palīdzētu nomierināt kaķi un atturēt no jebkādas skrāpēšanas, kas ir saistīts ar stresu vai nemieru. Ja vēlieties iepazīties vairāk ar nagu asināšanas iemesliem un alternatīvām, lasiet rakstu “Kaķu nagu asināšana”.

Graušanas problēma

Ja kaķa graušana rada bažas, ieskatieties šajos iespējamajos risinājumos:

 icon-github Pārliecinieties, ka barojat kaķi ar pilnvērtīgu barību;

 icon-github Konsultējieties ar savu veterinārārstu, lai novērstu jebkādas mutes veselības problēmas;

 icon-github Izpētiet vai kaķis vērš savu agresiju graužot priekšmetus. Produkti, kas vērsti uz stresa un nemiera samazināšanu, piemēram, feromoni un uztura bagātinātāji, var palīdzēt samazināt agresīvu uzvedību;

 icon-github Ja kaķim ir garlaicīgi, nodrošiniet to ar drošām rotaļlietām. Kaķi bieži cenšas grauzt tiem nepiemērotas lietas. Tādā gadījumā var mēģināt izpūst rūgtu aerosolu kā preventīvu līdzekli. Mazus un bīstamus priekšmetus, piemēram, elektriskos vadus paslēpiet ar plastmasas korpusu;

Tualetes apmeklējuma problēmas

Ja novērojat kaķi stipri piepūlamies vai nespēju urinēt, tad ir nepieciešama tūlītēja veterinārā aprūpe. Piemēroti pakaiši, uzturs, feromoni, uztura bagātinātāji un medikamenti var palīdzēt šīm uzvedības problēmām. Ja medicīniskie iemesli ir izslēgti, tad bieži ir jārisina problēmas, kas saistītas ar uzvedību.

Pārliecinieties, ka pakaišu kaste nekad nav netīra, jo kaķi ir izvēlīgi pret savām tualetēm. Pārāk maz kaķu tualetes arī var būt problēmas iemesls. Mājā būtu nepieciešams ieviest par vienu tualeti vairāk nekā jums ir kaķi. Piemēram, mājsaimniecībai ar vienu kaķi jābūt divām tualetēm, divu kaķu mājai jābūt trīs, un tā tālāk. 

Kaķim var nepatikt, kāda veida pakaiši tiek izmantoti, vai arī tas, ka tie ir pārāk dziļi kastē. Mēģiniet tos izmantot mazāk, pamēģiniet citus pakaišus vai citu ražotāju preci. Ja ir vairāki kaķi, nodrošiniet, lai tualetes lietošanas laikā, viens kaķis nevar redzēt otru.  

Mēģiniet atklāt un novērst iespējamos stresa faktorus. Piemēram, ja iekštelpu kaķi uztrauc, redzot, dzirdot vai pat uztverot kaķi ārpusē, variet aizvērt aizkarus. 

Agresīva uzvedība 

Novērojiet savā kaķī iemeslus, kādēļ kļūst agresīvs. Ja ir zināmi iemesli kadēļ kaķis ir agresīvs, tad atbrīvoties no tā ir daudz vienkāršāk. 

Bieži vien kaķim var nākties iemācīties sadzīvot ar agresijas izraisošajiem iemesliem. Atkal jau var palīdzēt feromoni, uztura bagātinātāji, zāles un īpašas diētas. Variet nodrošināt kaķi ar lietām, kas koncentrēs enerģiju, piemēram, vingrājumus veicinošas rotaļlietas. Izmēģiniet citus vienkāršus risinājumus, piemēram, nodalīt barības bļodas un tualetes.

Ja ir aizdomas, ka mājdzīvnieks ir slims, nekavējoties sazinieties ar savu veterinārārstu. Ar veselību saistītiem jautājumiem vienmēr konsultējieties ar ārstu, jo tieši viņš ir veicis pārbaudes, zina veselības vēsturi un var sniegt vislabākos ieteikumus jūsu mājdzīvniekam.

 

Par laimīgiem un veseliem mīluļiem,

Whisker

   

Seko mums Facebook